26 Ocak 2016 Salı

Miyuki Bileklik Yapımı



Herkese merhaba. Bugün instagramdan paylaşımlarını yaptığım ve satın almak isteyenlerle iletişime geçtiğim yapımı çok merak edilen miyuki bileklik ve ya diğer bir isimle peyote bileklik yapımını size anlatmaya çalışacağım. Öncelikle söylemeliyim ki daha önce hiçbir yazıyla bu yazı kadar uğraşmamıştım. Anlatırken de bol resimle uzun uzun anlatacağım. Umarım yararlı ve anlaşılır olur.

Öncelikle kullandığım malzemeleri söyleyeyim.
boncuk iğnesi
0.20 ve ya 0.15 misina 
kırma ve ya kesme boncuk



 

1. İlk olarak 1  gösterdiğim gibi misinayı iki kere dolayarak ilk boncuğumuza düğüm atıyoruz 
2. Kaç sıra genişliğinde yapmak istiyorsak o kadar boncuğu geçiriyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta hep tek sayıda boncuk geçirmek olacak. (9, 11, 13, 15) gibi. Bizim bu bilekliğimizde 13 sıra boncuk geçirildi. 
3. 14. Boncuğu iğnemize alıyoruz.
4. Ve sondaki boncuğu atlayıp 2. Sıradaki boncuğun içinden geçiriyoruz. 
5. Misinamız ikinci boncuktan çıktıktan sonra bir tane boncuk atlayıp diğerine yani 3. Boncuğu atlayıp 4. Boncuğun içinden iğnemizi geçiriyoruz. Böylece atladığımız boncukların üstüne birer boncuk eklenecek ve sona kadar bu şekilde bir atlayıp bir batıp gideceğiz.



1. Bir atlayıp bir batıp sona geldiğinizde sondan bir önceki boncuktan çıkacaksınız. Tek sayıda boncuk olduğundan hep bir tarafında böyle boncuk kalacak.
2. Bu yüzden boncuk almadan sondaki boncuğa düz iğneyi geçirip misinayı çıkarıyoruz.
3. Mantıken son boncuğun üstünde de  boncuk olması gerektiğinden boncuğu geçirip geri dönüp 2. Sıradaki boncuğa geçiriyoruz.


1. Şimdi biraz dolanbaçlı bir yola giriyoruz diyebilirim. 2. Boncuktan çıktık ama orta yere çıktık boş olan boncukların arasını doldurmamız lazım o yüzden biraz dolanarak en başa dönmeye çalışacağız.
2. İğnemizi okla gördüğünüz alttaki boncuktan geçiriyoruz.
3. Tekrar okla görülen bir üstteki boncuktan geçiriyoruz. 
4. Karşıdaki boncuğa düz olarak geçiriyoruz.
5. Yanımdaki boncuğa okta gösterildiği gibi geçiriyoruz. 
6. Artık bilekliğimizi istediğimiz yöne çevirip resimde görüldüğü gibi boncuk geçirip tek tek bürün araları doldurabiliriz.
 

2. Sırayıda bitirip son boncuktan çıktıktan sonra boncuğu geçirip oktaki gibi bir üstteki boncuğa iğnemizi geçiriyoruz. Bu taraf diğer taraf gibi karışık değil direk boncuğumuzu geçirip üst sıradaki boşlukları doldurmaya devam edebilirsiniz.


Artık şeklimizi vermeye başlayalım. Ortaya geldiğimizde tam orta noktada batacağımız boncuğu seçeceğiniz başka bir renkte boncuğu geçirebilirsiniz. Ben mavi olmasını istediğimden ortaya mavi boncuğumu geçirip kahverengi boncuğumla sona kadar devam ediyorum.



1. Geldik yine dolambaçlı tarafa. Yine son boncuğa bir önceki gibi boş olarak geçiriyoruz.
2.boncuğumuzu geçirip bir sonraki yani sondan 2. Boncuğumuza iğnemizi geçiriyoruz.
3. Yine orta yere çıktığımızdan geri döneceğiz.
4. Ve bir alttaki boncuktan oktaki gibi geçiriyoruz.
5. Daha sonra aynı şekilde okta görüldüğü gibi en üstün bir altındaki boncuktan dışarıya çıkıyoruz.
6. Ve en üstteki boncuktan geçiriyoruz. Aynı şekilde artık araları doldurmaya devam edebiliriz.

Bu işlemi her sırada yapacağız malesef.  Ama ben artık öğrendiğinizi düşünerek artık motifi çıkarma aşamalarını anlatmaya devam edeceğim.



1.Son sıramızdan geri dönerken mavinin hemen yanındaki sırayı doldurmamız gerekiyor. Mavinin şeklini devam ettirmek istediğimizden hemen yanındaki sıraya mavi boncuğu batıyoruz.
2. Aynı şekilde bir sonraki boncuk mavinin diğer yanındaki sıra olduğu için maviyi batırarak devam ediyoruz. Ancak diğer sıralar maviyle yan yana olmadığından kahverengiyle doldurup geri dönüyoruz.
3. Yine kahverengiyle dönerken mavinin yanına denk gelen sıraya boncuk batmamız gerekiyor. Mavi rengini devam ettirmek için mavi renkteki boncuğu batarak devam ediyoruz.
4. Tekrar orta noktaya geldik yeni bir baklava şekline başlayacağız. Farklı bir renkte batabiliriz. Ancak ben kalın bir mavi görünümü istiyorum ve o yüzden tekrar mavi bir sıra devam etmek için mavi renkli boncuğu orta noktaya batıyorum.
5. Bir sonraki batacağım yer ilk takip ettiğimiz mavi sırasının yanı olduğundan maviyi batıyorum çıkıyorum. Ve araya kahve rengi girdiğinden kahverengi ile devam edip tekrar dönüyorum.
6. Aynı şekilde döndüğümde sıra mavinin yanındakine gelince mavi batıyorum.
7. Bu sefer sıra 2. Mavinin yanına geldiğinde tekrar mavi renk batıyorum ve önceki anlattıklarım gibi devam ediyorum.



1. Mavi boncuğu aynı şekilde devam ederken yeni bir renge başlamak istiyorum ve orta noktaya geldiğimde sarı renkli boncuğu batıyorum. ancak devam ettiğimde araya mavi boncuk girdiğinden mavi boncukla devam edip geri dönüyoruz. 
2. Geri dönüp sıra sarı boncuğun yanındaki sıraya geldiğinde yine yanına sarı boncuk batıyoruz.
3. Aynı şekilde bir sonraki sıraya da sarı renk batıp çıkıyoruz ama yine araya mavi renk girdiğinden ve sıra mavi renkte olduğundan yine gidip dönüyoruz.
4. Tekrar orta noktaya geldiğimizde ben yine sarı bir sıra devam etmek istediğimden ortaya sarı rengi batıyorum.
5. Aynı şekilde bir önceki aşamalarda ki mantık gibi devam ediyorum ve orta noktaya geldiğimde bu sefer yeni başlamak istediğim renk kahverengi . Bu yüzden kahverengi boncuğu orta noktaya batıyorum. 
6. Aynı şekilde araları doldurup döndüğümde kahverengi boncuğun yanındaki sıraya geldiğimde kahverengi boncuğu batıyorum.
7. Diğer yanındaki sıraya da aynı işlemi yapıp  devam ediyorum.
8. Tekrar ortaya geldiğimde mavi renk koymak istiyorum ve mavi renk batıyorum.



1. Artık baklava dilimi şeklini kapatmak istiyorum. Ve okla gösterdiğim noktada ki sarı rengi son sarı renk olarak batıyorum. Artık sarı renginin yanına değil bir gerisine batıyoruz. Sanırım bu aşamayı kahverengide daha iyi anlayacaksınız.
2. Gidip geldiğimizde dönerken şekli kapatmaya başladığımızdan artık kahverengi rengi bir yanındakine değil bir gerisindeki sıraya batırıp resimde okla gördüğünüz dibi mavinin içinden geçiyoruz.
3. Aynı şekilde simetrik olması için mavinin yanına kahverengini batıyoruz.
4. Sona gittiğimizde aynı şekilde simetri oluşturmak istediğimden sarının üstüne resimdeki gibi mavi boncuğu ekliyoruz.
5. Aynı şekilde sarı rengini bir gerisine batarak şekli kapatmaya çalışırken orta noktaya geldiğimizde yani mavinin üstüne geldiğimizde artık kahverengini kapatıyoruz ve kahverengi boncuğu batırıyoruz. 
6. Simetrik bir şekilde sona çıktığımızda resimde görüldüğü gibi bir gerisine şekli kapatmak için mavi boncuğu batıyoruz.
7. Bu aşamada göstermedim ama altta iki sıra mavi olduğundan bir sıra daha üstüne mavi ekleyerek devam ettim. Ondan sonra kahverengi gelmesi gerektiğinden kahverengi boncuğu batıp devam ediyoruz.
8. Tekrar gidip geri geldiğimizde köşeden 2. kahverengi boncuğu geçiriyoruz. 
9. Aynı şekilde sırayı tamamlayıp döndüğümüzde köşesinden mavi renk boncuğu geçiriyoruz.



1. İki yana yapacağımız küçük üçgenleri yapmaya devam ediyoruz ve ben üçgenin içine bir sıra daha mavi koymak istiyorum ve köşeden bir mavi sıra daha başlatıyorum.
2. Sırasıyla gelmesi gereken boncukları geçirip başa geldiğimizde bu sefer ortada sarı renk olmasını istediğimden sarı rengi batırıyorum. 
3.Aynı şekilde diğer taraftan da sarıyı battıktan sonra üçgeni kapatmak istiyorum ve mavi renkli boncuğu batıyorum ve devam ediyorum.
4.Aynı şekilde oktaki gibi sondaki mavinin bir gerisine mavi boncuğu batıyorum.
5. Resimde görülen noktaya ise üçgeni devam ettirmeyip kahverengi boncuğu batıyorum.
6. Aynı şekilde simetrik olarak bir sonrakine de kahverengi boncuğu batıyoruz. 
7.Yanlarda yaptığım üçgenlerin sadece ortasında sarı olmasını istediğim için üstüne yine simetrik olarak mavi renkli boncuğu batıyorum. Aynı şekilde ikinci sıra maviyi de sırası geldiğinde batıyorum. 
8. Sıra üçgenlerin tepe noktasının üstüne geldiğinde şekli kapatmaya devam etmek için kahverengi boncuğu batıyoruz. Aynı şekilde diğer tarafa da yapacağız. 
9. Şekildeki gibi orta noktaya geldiğimizde ise ilk mavi boncuğumuzu batıp baştan yeni şeklimizi oluşturmaya başlıyoruz.




1.Şimdi tekrar dolambaçlı bir işe başlıyoruz. Şimdi bilekliğin düz olan kısımlarını üçgen gibi hafif sivrilteceğiz. Resimdeki gibi ilk sıradaki boncuğa boş giriyoruz. ve bir kısım misinayı dışarıda bırakıyoruz.
2. Resimde ki oktaki gibi boncuğu alıp batıyoruz ve sona kadar gidiyoruz.
3.Sondan çıktığımızda oktaki gibi en üstün bir altındaki boncuğa batıyoruz ve çıkıyoruz. 
4.Çıktığımız yer iç kısımda kalıyor oktaki gibi gösterilen boncuğa batıyoruz .
5.Daha sonra normal araları doldurma işlemine devam edebiliriz.
6.Bitirip şekilde ki noktaya geliyoruz. Artık sonlara geldikçe bir bir eksilteceğiz. Ve oktaki gibi bir altına batıp çıkıyoruz.
7.Çıktığımız noktadan yukarı çıkıp okla gösterilen üstteki boncuğa batıyoruz ve işlemimize devam ediyoruz.
8. ve 9. bölümlerde de eksilte eksilte bir üstteki aşamaların aynısını uyguluyoruz.



1. 2. 3.  ve 4. aşamalarda hep aynı işlemleri yapıyoruz.
5. Aşamada artık  son noktadaki boncuğu da geçirdikten sonra bir bir boncukların içinden geçip dışarıya çıkıyoruz. ve ilk başta dışarıda bıraktığımız misinayla bağlayıp bitiriyoruz. Eğer çakmakla misinaların uçlarını dikkatlice yakarsanız dahada sağlamlamış olursunuz.

Ve benden bu kadar . Sanırım hiç bu kadar uzun yazı yazmamıştım . Bir kaç gündür uğraşıyorum ve beni gerçekten çok yordu. Ama bu yorgunluğa umarım değer ve yararlı bir yazı olur diye umut ediyorum . Paylaşımlarım da eksik bir nokta ve ya anlamadığınız bir yer olursa sorabilirsiniz . Resimleri daha ayrıntılı incelemek için üstlerine tıklayabilirsiniz. Satın alma işlemleri içinse bharabacioglu@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. 

10 yorum:

  1. Bence mükemmel bir anlatım olmuş. Emek verildiği çok uğraştırdığı belli. Ellerine sağlık. Malzemeleri ayarlayıp bir iki deneme yapayım ben de

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim umarım yapabilirsin canım :)

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler ne kadar güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  4. Busee eline koluna saglik kuzum nasil ugrasmissin yazilar fotolar bayildimm.bi koseye atmistim boncuklari heveslendim tekrar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapamayınca sıkıcı ama bir başlayımca devamı geliyor umarım yapabilirsin canım :)

      Sil
  5. Busee eline koluna saglik kuzum nasil ugrasmissin yazilar fotolar bayildimm.bi koseye atmistim boncuklari heveslendim tekrar :))

    YanıtlaSil
  6. Tebrikler çok güzel olmuş ve güzel anlatmışsiniz. Bu tarz bileklik örerken ne kadar uzun tutsamda ipimi veya misinami tasarım bitmeden bitiyor ip veya misina. Bunuda aciklayabilirmisiniz? Tekniği vs ne yapmam gerekir?Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitmemesi imkansız zaten o yüzden misinaları bağlıyıp ucunu yakarak sabitliyorum kenarına gelince :)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil